De Ziekte van Ledderhose is een goedaardige verdikking (harde knobbels) van bindweefselcellen onder de voet. Het zijn zichtbare/voelbare knobbels in de peesplaat (plantaire fascie). Deze peesplaat loopt van de midden-onderzijde van de hiel tot aan de tenen. De meeste patiënten hebben ’s morgens pijn aan de voet. Korte pijnscheuten en kramp zijn hierbij de meest voorkomende klachten, die na een korte belasting al kunnen verdwijnen. De knobbels gaan meestal niet vanzelf weg.
De Ziekte van Ledderhose komt het meest voor bij mensen van(af) middelbare leeftijd en doorgaans meer bij mannen dan bij vrouwen. Er wordt vaak een trekkend gevoel beschreven in de holte van de voet, e.e.a. afhankelijk van de locatie van de knobbel of een eventuele standafwijking van de voet. De verdikking kan ervoor zorgen dat de pees in de holte van de voet minder goed zijn functie kan uitvoeren.
Een specifieke oorzaak van het ontstaan van deze verdikkingen is niet bekend. Wel is er sprake van risicofactoren en het feit dat het kan ontstaan vanuit een erfelijke aanleg. Daarnaast is inmiddels bekend dat roken, gebruik van alcohol, Diabetes Mellitus en langdurig gebruik van anti-epileptica ook een aanleiding kan zijn. De ziekte van Ledderhose is een beetje vergelijkbaar met de ziekte van Dupuytren, waarbij er bindweefsel verharding in de hand optreedt.
Ontlasting van de knobbel is een eerste vereiste. Goede schoenen dragen en als je veel moet lopen schoenen dragen met een stevige loopzool. Zo verminder je de trekspanning op de pees. Maar meestal is dit niet voldoende om de pijnklachten weg te nemen. Een volgende stap kan zijn het aanmeten van Podotherapeutische (inleg)zolen. Door zo de pees te ondersteunen wordt deze minder intensief belast en kunnen pijnklachten verminderen. Wanneer de knobbels pijnlijk blijven kunnen in de zool ook uitsparingen gemaakt worden, om zo de knobbels in de peesplaat nog verder te ontlasten. Verder kan de podotherapeut je specifiek schoenadvies geven en rekoefeningen leren om het trekkende gevoel te verminderen. Daarnaast is ook een behandeling met Shockwave een optie. Hiermee is het mogelijk om relatief snel de pijn te kunnen verminderen. Daarbij worden tevens de knobbels verzacht, zonder (aangetoonde) bijwerkingen.
De meeste verzekeringen vergoeden, geheel of gedeeltelijk, onze behandelingen (ook Shockwave) en de podotherapeutische zolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, e.e.a. afhankelijk van zorgverzekeraar en polis. Heb je vragen over je klachten en/of de Ziekte van Ledderhose? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag! KLIK HIER voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.