Zenuwbeknelling in de voorvoet
Mortonse neuralgie

Sportblessures en Sportpodotherapie.

Een Mortonse neuralgie, vernoemd naar een orthopedisch chirurg, die deze aandoening al in de 19e eeuw beschreef, is een zenuwbeknelling in de voorvoet. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, maar soms zit het ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje. Het probleem ontstaat vaak daar, omdat hier twee zenuwbanen samenkomen.

Oorzaak
Het ontstaan kan diverse oorzaken hebben. Vaak is een afwijkende voetstand de oorzaak, in combinatie met belasting en (sport)activiteiten, zoals tennis, voetbal of hardlopen. Ook strak zittende schoenen kunnen neuralgische (zenuw)klachten veroorzaken. Na het uittrekken van de schoenen en een korte massage van de pijnplek, zien we vaak snel verlichting van de pijn, maar dat neemt uiteraard de oorzaak niet weg.

Klachten
Zoals gezegd kan de oorzaak vele redenen hebben en de klachten bestaan vaak uit hevige, acute pijn in de voorvoet, met uitstraling naar de tenen. De pijnaanval ontstaat bijna altijd plotseling en voelt aan als kramp of een snijdende pijn. De pijn neemt toe tijdens het lopen en geeft veelal het gevoel alsof er iets ‘scheef zit’ of ‘inschiet’. Ook kan het zijn dat er een doof gevoel optreedt in de betreffende tenen.

Behandeling
Doorlopen met deze klachten zorgt er vaak voor dat de klachten sneller en heviger terugkeren. Het uittrekken van de schoenen en het masseren geeft dan ook steeds minder verlichting. Een chronisch vervolg van de klachten is dan niet ondenkbaar! Het is voor behandeling belangrijk om allereerst de overdruk op te heffen, zodat de zenuw weer vrij komt te liggen. Een podotherapeutische zool, taping, een teenorthese of het dragen van bredere schoenen kan hiervoor al een oplossing zijn. Ons advies is in ieder geval: Loop er niet te lang mee door!