Search

Holle voeten / Pes cavus

Holle voet / symptomen

Je herkent een holle voet (ook holvoet of pes cavus) aan de hoge wreef en de hoge middenvoetsboog. De voet heeft hierbij maar 3 steunpunten; het hielbeen en het grote en het kleine teengewricht. Daarbij staan ook vaak de tenen krom. Mensen met een holle voet lopen vaak op de buitenkant van hun voeten, met als gevolg meer eeltvorming en hebben over het algemeen wat stijvere voetgewrichten.

Oorzaak Holle voet / Pes cavus

Een holle voet is vaak erfelijk en hoeft niet altijd klachten te geven. Door onbalans trekken verschillende spieren en pezen harder dan normaal, waardoor de stand van bepaalde botdelen verandert. Het hielbeen staat ook meer naar buiten en de tenen worden krom getrokken. Vaak zien we hierbij ook een holle onderrug en in ernstige gevallen kan de oorzaak neurologisch (zenuwstelsel) zijn.

Klachten

Wat voor klachten kunnen zich aandienen die wijzen op een holle voet?

  • Snel vermoeide voeten
  •  Snel omzwikken van enkels
  •  Evenwichtsstoornissen
  •  Eeltvorming op tenen en de bal van de voet
  •  Klauw- en hamertenen
  •  Spitsvoet (tenen wijzen naar beneden)

 

Behandeling van de Holle voet

De podotherapeut kan zorgen voor een betere stand en functie van de voeten. Dit kan door gebruik te maken van podotherapeutische zolen of siliconen teenstukjes. Hierdoor worden de drukplekken verminderd. Herken je een van bovenstaande klachten? Maak vrijblijvend een afspraak voor een consult met één van onze specialisten.

De meeste verzekeringen vergoeden, geheel of gedeeltelijk, onze behandelingen vanuit de aanvullende verzekering, e.e.a. afhankelijk van je zorgverzekeraar en polis. Klik hier voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.