Zoek

Zenuwpijn in been, bil of onderrug / Ischias

Symptomen
De symptomen zien we veelal terug als een uitstralende pijn vanaf de bil (soms de lage rug) langs de achterzijde van het been die kan doorlopen tot in de kuit. Niet in alle gevallen is er sprake van een uitstraling in het been en beperkt de pijn zich alleen tot de bil. Ook kunnen tintelingen of een doof gevoel voorkomen in het verzorgingsgebied van de beenzenuw. De pijn kan soms erger worden door zitten, traplopen, stretchen en door kniebuigingen te doen.

Oorzaken
Zenuwpijn in been, bil of onderrug kan diverse oorzaken hebben. Het kan worden veroorzaakt door een verkeerde houding, door bv. een veranderde functie of stand van de lage rug of bekken, beenlengteverschil of een verkeerde voetstand. En dit kan serieuze pijnklachten geven. Pijnklachten overigens die je wellicht niet direct zult herkennen als een probleem waarvoor je naar de podotherapeut gaat, maar die jouw klachten wel kan verhelpen of verminderen!

Onderzoek en behandeling
Een podotherapeut onderzoekt allereerst of deze klachten inderdaad een oorzaak hebben in een verkeerde voetstand, een beenlengteverschil, afwijkingen in houding, het looppatroon of dat het wellicht met je schoeisel te maken heeft. De podotherapeut kan je een gericht advies geven met bv. oefeningen of een passend schoenadvies. Daarnaast kan de podotherapeut middels een zooltherapie jouw voetstand corrigeren of hiermee ook het probleem van een beenlengteverschil opheffen.