Search

Lopersknie

Wat is een Lopersknie?

Een lopersknie is een echte overbelastingblessure bij hardlopers, die overigens ook bij andere sporten kan voorkomen. Het is een overbelasting van de brede peesplaat (Iliotibiale band) die vanuit de zijbilspieren aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt, met de aanhechting aan de buitenzijde van de knie. Deze peesplaat maakt de zijwaartse beweging van de heup mogelijk en houdt het bekken en het bovenbeen stabiel tijdens het lopen. Hij helpt ook bij het buigen en strekken van de knie.

Klachten/symptomen van een lopersknie

Klachten beginnen vaak met een zeurderige pijn aan de buitenzijde van de knie. Tijdens het sporten komt de pijn geleidelijk op en kan soms ook voor een zwelling zorgen. Het gaat om een brandende, stekende pijn waardoor het vaak niet mogelijk is om verder te sporten. Als je stopt neemt de pijn vaak wel weer af. Bij rustig wandelen kan de pijn ook meevallen.

Oorzaken van een Lopersknie

Oorzaken van een lopersknie zijn o.a.: O-benen, overpronatie (het naar binnen zakken van de voeten tijdens het lopen), ongeschikt schoeisel, onvoldoende spierkracht van de heup- en bilspieren en te veel en/of verkeerde training. Hierdoor kan er te veel spanning op de peesplaat komen en wrijft de peesplaat tijdens het buigen van de knie met een te grote kracht over de knobbel aan de buitenzijde van het dijbeen (net boven de knie). Verder kan het probleem zitten in bv. Beenlengteverschil, standsafwijking in voeten en/of benen, mobiliteitsstoornissen of onvoldoende kracht in heup-, bil- en rompspieren.

Onderzoek en behandeling

Loop- en voetanalyse is een goed begin om te kijken of er sprake is van een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Daarnaast is het dragen van geschikt schoeisel belangrijk. Bij een eventuele afwijkende voetstand is correctie door middel van een podotherapeutische zool een mogelijke oplossing. Spierversterkende oefeningen voor heup- en bilspieren kunnen ook bijdragen aan het herstel. Wanneer de blessure weg is, is het verstandig om de training op de juiste manier op te bouwen. Vraag daarom je PodoXpert sportpodotherapeut om een passend, persoonlijk advies!

Zorgverzekering

De meeste verzekeringen vergoeden, geheel of gedeeltelijk, onze behandelingen en de podotherapeutische zolen vanuit de aanvullende verzekering, e.e.a. afhankelijk van je zorgverzekeraar en polis. Heb je vragen over je lage rugklachten? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag! KLIK HIER voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.