Search

Enkel-instabiliteit en verzwikking

Enkel-instabiliteit

Ons enkelgewricht heeft een belangrijke functie; het dragen van het lichaamsgewicht en het doorgeven van alle krachten die ons lichaam moet verdelen om optimaal beweeglijk te blijven. De enkel is daardoor omgeven door drie enkelbanden en spieren die samen de beweging zo soepel mogelijk moeten houden. Mede door deze belangrijke functie kan – vanuit diverse oorzaken – instabiliteit van de enkel een vervelende klacht worden.

Symptomen enkel-instabiliteit

Een regelmatige verzwikte enkel, een onzeker looppatroon, zwelling op – of stijfheid van – de enkel en (herhaaldelijke) vermoeidheid kunnen symptomen zijn voor enkel-instabiliteit. Normaal herstelt een enkelverzwikking vanzelf, maar bij regelmatige of ernstige verzwikkingen kan het zijn dat de enkelband niet goed kan genezen, uitgerekt blijft of scheurt. Dan wordt het vaak een instabiele enkel. En daarin bestaan 2 vormen; de functionele en de biomechanische enkel-instabiliteit. In het eerste geval zijn de enkelbanden nog goed, maar de spieren te zwak of niet goed reagerend. In het tweede geval zijn de enkelbanden niet sterk genoeg.

Oorzaken enkel-instabiliteit

Enkelinstabiliteit kan ontstaan vanuit een (inversie)trauma (bv een acute, zware of herhaaldelijke enkelverzwikking) waardoor de enkelbanden hun werk niet meer goed kunnen doen, doordat ze uitgerekt of beschadigd zijn. Een medisch aangeboren, beperkte mobiliteit in de voet of beenlengteverschil kunnen ook een oorzaak zijn omdat hierdoor de enkel niet optimaal kan functioneren.

Onderzoek en behandeling enkel-instabiliteit

Bij het onderzoek wordt allereerst naar de mobiliteit in voet en enkel gekeken. Daarbij wordt ook gekeken of er sprake is van beenlengteverschil en eventuele (in combinatie met) overige, gerelateerde fysieke klachten. In geval van een biomechanische afwijking richt het onderzoek zich op hypermobiliteit, instabiliteit en supinatie. Supinatie is een beweging waarbij de buitenzijde van de enkel of middenvoet naar buiten kantelt en de holte van de voet wordt opgetrokken. Deze beweging vindt plaats bij de afwikkeling van de voet tijdens het lopen.

In geval van een biomechanische afwijking kunnen corrigerende podotherapeutische zolen en/of een hakverhoging worden aangemeten en gemaakt. Hiermee wordt de standsafwijking en beenlengteverschil gecorrigeerd en de stabiliteit vergroot. Tevens is het mogelijk om (orthopedisch) schoenadvies en advies voor ondersteunende (fysiotherapeutische) therapieën te geven.

Zorgverzekering

De meeste verzekeringen vergoeden, geheel of gedeeltelijk, onze behandelingen en ook de podotherapeutische zolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, e.e.a. afhankelijk van zorgverzekeraar en polis. Heb je klachten? Loop er niet me door en neem contact met ons op, we helpen je graag! KLIK HIER voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.