Search

Inversietrauma-enkelverzwikking

Wat is een inversietrauma / enkelverzwikking?

Een inversietrauma van de enkel is een veel voorkomend (sport)letsel, dat zelfs kan leiden tot chronische pijn en/of functionele instabiliteit van de enkel. We zien dan een verrekking van de buitenste enkelbanden, die kan gaan tot scheurtjes in- of zelfs een volledig afgescheurde enkelband. Een inversietrauma kan diverse oorzaken en dus ook diverse behandelingen hebben.

Klachten

De klachten van een inversietrauma kunnen variëren van lichte tot zeer hevige pijn aan de buitenkant van de enkel. Daarnaast kan de enkel door zwelling dik worden en kan er een blauwe verkleuring ontstaan na de enkelverzwikking. De pijn kan bij vrijwel elke beweging van de voet voelbaar zijn, waardoor lopen zeer pijnlijk kan worden. Na een inversietrauma is er vaak ook een instabiel gevoel in de enkel. Het mag dus duidelijk zijn dat bij deze klachten snelle hulp wenselijk is om erger te voorkomen!

Oorzaken inversietrauma / enkelverzwikking

Ach, wie is er in het leven niet een keer door de enkel gegaan? Ongelijke ondergrond, een kuiltje of zelfs een verkeerde stap, maar het kunnen wel oorzaken zijn voor een inversietrauma. Daarnaast zijn er ook mensen die frequent door de enkel gaan. Dan zit het probleem vaak al in de voet zelf en kan er sprake zijn van hypermobiliteit van de enkelgewrichten. Bij hypermobiliteit is er een grotere bewegingsvrijheid in de gewrichten aanwezig doordat de gewrichtsbanden en pezen te soepel zijn en daardoor uw gewrichten te weinig steun geven.

Behandeling

Het behandelplan is dus afhankelijk van oorzaak en duur van de (sport)klachten. De enkelbanden kunnen namelijk blijvende schade oplopen na een of meerdere inversietrauma’s. Bij een biomechanische afwijking kunnen podotherapeutische zolen een goede corrigerende werking (op de buitenste enkelbanden) hebben en zo de stabiliteit in de enkel verbeteren. Daarbij kunnen ook een passend schoenadvies en spierversterkende oefeningen hulp bieden. Dat geldt ook voor taping of een ondersteunende enkelband tijdens het sporten.

Zorgverzekering

De meeste verzekeringen vergoeden, geheel of gedeeltelijk onze behandelingen, e.e.a. afhankelijk van zorgverzekeraar en polis. Heb je klachten? Loop er niet mee door en neem contact met ons op, we helpen je graag! KLIK HIER voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.