Search

Shin splints, scheenbeenirritatie

Intensief belast

Shin splints, oftewel scheenbeenirritatie, is een blessure als gevolg van overbelasting, die meestal geleidelijk ontstaat. Het is een veel voorkomende blessure bij hardlopers, die over het algemeen maar langzaam geneest. Zonder aanpassing (schoenen, oefeningen of in trainingsopbouw) of behandeling, zien we vaak een aanhouding of herhaling van de klachten.

Oorzaken shin splints - scheenbeenirritatie

Scheenbeenirritatie zien we dus het meest bij hardlopers en sporters die veel moeten rennen en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het ontstaan van de klachten zit meestal in een combinatie van factoren. Naast overbelasting moeten we dan denken aan o.a.:

  • Verkeerde schoenen
  • Verkeerde trainingsopbouw
  • Onbalans in onderbeenspieren
  • Doorzakkende voeten
  • Verkeerde ondergrond (te hard / te zacht)
  • Oude blessure
  • Hypermobiele heupgewrichten

Klachten

Het begint meestal met een zeurende spierpijn of met vermoeidheidsklachten in de onderbenen, soms gevolgd door pijn/steken in verschillende delen van het scheenbeen tot zelfs de binnen-enkel of de knie. Tijdens het sporten kunnen de klachten verminderen, maar keren meestal daarna snel weer terug. Hurken, de benen over elkaar leggen en zelfs aanraking kan dan pijnlijk zijn.

Behandeling

De sporter begint meestal (automatisch) met een rustperiode, maar merkt dan vaak dat – zonder aanvullende behandeling – bij het weer beginnen met sporten de klachten terugkeren. De podotherapeut zal om te beginnen, vanwege de veelzijdigheid van het probleem, alle (sport)activiteiten met de patiënt doornemen om een juiste diagnose en behandeling te kunnen bepalen. Mogelijke behandelingen zijn dan sportzolen, schoen- en/of loopadvies, tijdelijke ontlasting (tape), eventueel in combinatie met fysiotherapie.

Zorgverzekering bij (scheenbeen/sport)klachten

De meeste verzekeringen vergoeden, geheel of gedeeltelijk, onze behandelingen en ook eventuele podotherapeutische zolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, e.e.a. afhankelijk van zorgverzekeraar en polis. Heb je scheenbeen- of sportklachten? Loop er niet me door en neem contact met ons op, we helpen je graag! KLIK HIER voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.