Search

Sesamoïditis – Ontsteking Sesambeentjes

Sesamoïditis - ontsteking sesambeentjes

Sesamoïditis is een medische term voor ontsteking aan de Sesambeentjes. Deze sesambeentjes zitten aan de onderkant van de grote teen. Ze zitten vast aan de pees van een spier die ervoor zorgt dat we onze grote teen beter kunnen buigen om zo optimaal ons lichaamsgewicht te kunnen dragen. Ontsteking aan deze kleine botjes kan daardoor behoorlijk veel pijn veroorzaken.

Symptomen Sesamoïditis

Een stekende pijn onder het grote teengewricht, soms begeleidt door een zichtbare zwelling onder de voet. Dit gaat vaak gepaard met uitstraling naar de voetholte. Hoe hoger de belasting van de voet, hoe erger de pijn kan worden. Logisch dan ook dat bijvoorbeeld vaak zwaar tillen of het dragen van hoge hakken de pijn aanzienlijk kan versterken. Het optimaal afwikkelen van de voet (traplopen) kan ook zeer pijnlijk zijn. Als de voet in rust is kan de stekende pijn overgaan in zeurende pijn.

Oorzaken Sesamoïditis - ontsteking sesambeentjes

Langdurige overbelasting van de sesambeentjes/voorvoet is dus een veelvoorkomende oorzaak van Sesamoïditis, de ontsteking van de sesambeentjes. Een afwijkend looppatroon en het doorzakken van de voorvoet zien we vaak deze klachten teweegbrengen. Evenals een beperkte bewegingsvrijheid in het grote teengewricht (Hallux Rigidus), vaak een gevolg van artrose (slijtage van het kraakbeen). Maar ook intensieve sporters en mensen met een holle voet hebben meer kans om deze vervelende pijn in het grote teengewricht te krijgen. Voor diabetes- en reumapatiënten kan dit ook nog leiden tot aanvullende klachten, bijvoorbeeld een voetwond.

Onderzoek en behandeling Sesamoïditis

Allereerst gaan we kijken en onderzoeken waar deze overbelasting vandaan komt en hoe we de druk op deze sesambeentjes kunnen verminderen. Daarbij gaan we o.a. je voetstand en looppatroon analyseren, waarbij we beschikken over zeer moderne, digitale apparatuur. Het is daarbij mogelijk dat we met gericht (schoen)advies je klachten al aanzienlijk kunnen verminderen. Bij direct aantoonbare medische oorzaken, is het mogelijk dat podotherapeutische zolen een goede oplossing zijn. Hiermee kunnen we een afwijkende voetstand en/of verkeerde manier van lopen corrigeren en wellicht de pijnklachten oplossen. Het direct toepassen van vilttherapie kan tijdelijk de druk op de sesambeentjes verlagen.

Podotherapeutische zolen en zorgverzekering

Blijkt uit het onderzoek inderdaad dat inlegzolen de oplossing voor jouw Sesamoïditis zijn, dan komen we in het volgende traject. We maken een digitale scan van je voeten, de basis van onze zooltherapie. Lees HIER meer over onze podotherapeutische (inleg)zolen. De meeste verzekeringen vergoeden, geheel of gedeeltelijk, onze behandelingen en de podotherapeutische zolen vanuit de aanvullende verzekering, e.e.a. afhankelijk van je zorgverzekeraar en polis. Klik HIER voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.