Wintervoetklachten

Winterschoenen kunnen (blijvende) problemen veroorzaken

Met de intreding van de winterperiode gaan we weer over op lekker warm winterschoeisel, zoals boots, snowboots, regenlaarzen enz. En voor degenen die op wintersport gaan, komen daar nog ski-, snowboard- en/of schaatsschoenen bij. Maar worden uw voeten hier wel blij van? Vaak blijkt in de praktijk dat de winterperiode uw (latente) voet- en bewegingsproblemen juist verergeren.

Klacht en oorzaak
De winterperiode kan dus een aantal vervelende gezondheidsklachten teweegbrengen. Er kunnen dan typische winterklachten ontstaan, zoals huidproblemen, klachten aan spieren en gewrichten en knie- en rugklachten. De wintersporters maken dan na het skiƫn, snowboarden of schaatsen ook nog kans op klachten als brandende voetzolen, verkrampt gevoel in de voeten, knieklachten en pijnlijke onderrug.

Winterschoenen
Boots, snowboots, regenlaarzen; het is populair winterschoeisel. Modern, leuk en vooral lekker warm vanbinnen. Maar uw voeten worden er niet blijer van! Deze laarzen bieden namelijk onvoldoende steun, omdat uw voeten los in de laars bewegen. Met elke stap die u maakt verplaatst de kracht zich naar de binnenkant van uw voeten. Het maakt de boog van uw voet platter en kan dan inzakken. Uiteindelijk kan dit leiden tot problemen met uw voeten, enkels en wellicht uw heupen.

Inlegzolen in de winter
Gebruikt u inlegzolen? Dan is het verstandig om een winterschoen te kopen met een uitneembaar voetbed, dit om geen kostbare ruimte te verliezen in de schoen. Wanneer dit niet lukt, let dan op dat u voldoende ruimte hebt bij de tenen en dat de schoen niet te krap zit (dus eventueel een maatje groter kopen!). Want als de schoen te krap of te ruim zit, zijn koude voeten niet ver weg!

Winterklachten?
Hebt u last van pijn- en drukplekken, voetkramp, blaarvorming, gevoelige plekken aan enkel, scheenbeen of tenen? Ga dan eerst eens naar een podotherapeut. Die kan uw voeten, houding – en daarmee ook evt. problemen – perfect in beeld brengen. Met wat aanpassingen en een professioneel advies is de kans groot dat hij uw klachten kan verhelpen of minimaal verminderen.