Zoek

Platvoeten / Pes planus

De kenmerken van een platvoet

Het kenmerk van een platvoet (ples planus) is een lage wreef en een zeer lage – of zelfs ontbrekende – voetboog. Hierbij staat de gehele voet plat op de grond en is naar binnen gekanteld. Een echte (stijve) platvoet is aangeboren en komt minder vaak voor dan de soepele platvoet. Een platvoet is een over het algemeen veel voorkomende afwijking die behoorlijke pijn, zwelling en vermoeidheid in de voet kunnen veroorzaken. Net als bij de meeste voetafwijkingen kan dit zich uiten in klachten aan de knieën, heup en rug.

Oorzaken van platvoeten

Zoals hierboven al vermeld bestaan er twee soorten platvoeten, de stijve en de soepele platvoet. De soepele of doorgezakte voet komt het meest voor. Door (te) soepele gewrichtsbanden en een lage spierspanning zakt de middenvoetsboog naar binnen. Hoewel pijnklachten bij beide soorten platvoeten voorkomen is de kans bij de soepele platvoet het grootst.

Bij de stijve platvoet is dus vaak sprake van een aangeboren afwijking. Hierbij zijn bepaalde voetgewrichten uit de kom of vergroeide voetbotjes veroorzaken de platte stand van de voet.

Klachten

Wat voor klachten kunnen zich aandienen die wijzen op een platvoet?

  • Vermoeidheid in voeten, benen of rug. Dit komt door het compenserend aanspannen van de spieren. Niet iedereen ervaart deze vermoeidheid omdat men het al zo lang heeft en denkt dat dit ‘bij het lichaam hoort’
  •  Snel omzwikken van enkels
  •  Onstabiel lopen
  •  Naar binnen staan van de voeten
  •  Pijnklachten in voet, knie, heup of rug
  •  Snel slijten van schoenen 

 

Behandeling bij platvoeten

De PodoXpert podotherapeut kan zorgen voor een betere stand en functie van de voeten. In de meeste gevallen gebeurt dit door middel van podotherapeutische zolen, vaak in combinatie met een schoen- en loopadvies. Herken je (één van) bovenstaande klachten. Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak ter controle.

De meeste verzekeringen vergoeden, geheel of gedeeltelijk, onze behandelingen vanuit de aanvullende verzekering, e.e.a. afhankelijk van je zorgverzekeraar en polis. Klik hier voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.