Zoek

Voetknok / Hallux valgus

Wat is een voetknok / Hallux Valgus?

Naar schatting 1 op de 4 Nederlanders heeft het, een voetknok! Hoe krijg je het en wat is er aan te doen? Een voetknok (Hallux valgus) is een uitstekende bult op de voorvoet, bij de grote teen. Normaal staan de botjes van de voorvoet en de grote teen recht achter elkaar. Bij een voetknok staan de botjes in een hoek naar buiten. Daarbij kan de hoek zelfs zo groot worden dat de grote teen over de tweede teen heen schuift. Behalve het lopen met pijn behoort ook een pijnlijke ontsteking aan de slijmbeurs vaak tot bijbehorende klachten.

Ontstaan van voetknok / Hallux Valgus

Je wordt niet geboren met een Hallux valgus, maar je kunt er wel aanleg voor hebben. Het dragen van verkeerde schoenen (bv. hoge hakken) kan het proces echter wel versnellen, want het gewricht draagt met iedere stap bijna je gehele lichaamsgewicht. Als deze botjes dan niet recht staan is het goed voor te stellen dat zich dan zo’n voetknok ontwikkelt. Een voetknok ontstaat meestal pas rond de middelbare leeftijd, komt vaker voor vrouwen dan bij mannen en meestal doet het probleem zich voor aan beide voeten.

(Slijmbeurs)ontsteking bij voetknok / Hallux Valgus

Een veelvoorkomend probleem bij Hallux Valgus is een (slijmbeurs)ontsteking. Zo’n ontsteking kan ontstaan in het gewricht van die grote teen, wat dan weer leidt tot pijn, roodheid en zwelling. Deze ontsteking kan dan ook de slijmbeurs rond het gewricht aantasten! Symptomen van zo’n ontsteking bij Hallux Valgus zijn o.a. pijn bij lopen, moeite met het dragen van schoenen en beperkte bewegingsvrijheid.

Onderzoek en behandeling; wat is er aan te doen?

Dat is afhankelijk van de ernst van de situatie. Draag in ieder geval stevige schoenen met een wat bredere voorvoet en geen hakken hoger dan vier centimeter. Als je voet nog in een gewone schoen past kan de podotherapeut de druk verminderen door middel van een orthese om de botjes een betere stand te geven. Daarbij kan ook de voet(stand) worden gecorrigeerd door een podotherapeutische zool. Een voetknok wordt nooit (zonder operatie) vanzelf kleiner, maar een podotherapeut kan wel de stand stabiliseren.

Heb je last van een Hallux Valgus? Loop er niet mee door en neem contact met ons op, we helpen je graag!  KLIK HIER voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.