Hardloopklachten

"Ik kan weer meedoen ... weet je waarom?"

Enkele opvallende feiten: naast zaalvoetbal en hockey blijkt hardlopen een van de meest blessuregevoelige sporten te zijn! Uit groot onderzoek is eerder al gebleken dat er in Nederland ruim 600.000 blessures per jaar ontstaan door hardlopen, waarbij ook nog minder dan de helft van de geblesseerden zich laat behandelen door een specialist. Tel daarbij op het feit dat een derde van de blessures een herhaling is van een oude blessure en je voelt op je ‘zere’ klompen aan dat er voor hardlopers veel winst te behalen is!

Oorzaken
Hardlopen is een technische sport. Risicofactoren voor het ontstaan van (slepende) blessures kunnen zijn: een te snelle trainingsopbouw, een te zware training (lange afstanden, sprinten of springen terwijl je dat niet gewend bent), techniek, vermoeidheid, overgewicht, verkeerde voeding en verkeerd schoeisel.

Hardlopen en blessurepreventie
Heeft je belasting (training) hetzelfde niveau als je belastbaarheid? Kan je lichaam die belasting überhaupt wel aan? Je belastbaarheid is geen constante factor; een duurloop vraagt waarschijnlijk op vrijdagmiddag meer van je lichaam dan op zondagmorgen! Moet je wat meer rust nemen of juist wat krachttraining gaan doen om sterker te worden? Het is dus belangrijk om allereerst inzicht te krijgen in jouw persoonlijke dynamica en biomechanica, in combinatie met de aard van je klacht of blessure. Beginnen met hardlopen. De meest voorkomende hardloopblessures.

Waarom een (sport)podotherapeut
Een PodoXpert (her)kent de klachten van een hardloper en heeft bovendien veel ervaring en kennis wat betreft schoeisel, ondergrond, trainingsprogramma’s enz. Door middel van moderne, digitale technieken kunnen we eventuele afwijkingen in de bewegingsketen nauwkeurig bepalen. Dat betekent dat je ook voor klachten aan benen, knieën, heup en (lage) rug bij de (sport)podotherapeut terecht kunt.