Zoek

Trainingsschema’s, preventie en advies

Wil je effectief, met optimale voorbereiding en dus meer plezier (gaan) hardlopen? Dan kunnen wij je helpen. Want PodoXpert heeft veel ervaring als het gaat over conditieopbouw, preventie van blessures, loop- en schoenadvies, trainingsschema’s, analyse van (ook mindere) klachten en uiteraard hulp bij blessures. En dan ben je optimaal voorbereid voor de IJsselsteinloop, dat bekende, gezellige hardloopevenement waar wij trots hoofdsponsor van mogen zijn! Doe jij ook ook mee?

Trainingsschema’s

De voordelen van het trainen met een schema? Minder blessures, dus betere voorbereiding en vooral … meer plezier! Zo bouw je verantwoord je prestaties op of blijf je op het sterke niveau wat je wellicht al hebt! Een beginnende loper wil zich nog wel eens forceren, waar een ervaren sporter (vanuit een andere sport) zich kan overbelasten omdat die zich niet beseft dat je met hardlopen de spieren anders belast. Hieronder zie je een paar trainingsschema’s die je kunnen helpen om zo goed mogelijk op het gewenste niveau te komen. 

Beginnende hardloper en blessurepreventie

Als je begint met hardlopen dan wordt je conditie sneller opgebouwd dan je spieren en pezen; het eventuele gevolg laat zich raden! Het is dan ook belangrijk om rustig te beginnen. Daardoor wen je het lichaam geleidelijk aan de belastingen van het hardlopen. En om 3x per week kapot te zitten is niet goed en zeker niet leuk. De eerste afvallers zie je dan ook vaak onder de te fanatieke beginners, veelal omdat het ‘te langzaam opbouwen’ voor hun geen sport is. Een paar tips? Zorg voor:

  • Een verantwoorde trainingsopbouw
  • Stabiliteit en kracht in je gehele lichaam
  • Een goede Warming-up en Cooling-down
  • Een goede looptechniek en lichaamshouding
  • Variatie in training en ondergrond
  • Hardloopschoenen met een optimale pasvorm (heel belangrijk)

Analyse, Advies of Loopklachten?

Zoals je ziet is ‘gewoon beginnen’ niet altijd de beste start voor een plezierige hardlooptoekomst. Er komt best nog wel wat bij kijken voor een goede opbouw, zoals een structureel goede voorbereiding en een passend trainingsschema. Kijk maar eens op de pagina Hardloopblessures en Sportpodotherapie wat wij eventueel voor je kunnen betekenen, we helpen je graag!

Hardloopschoenen … meten is weten!

Je voeten vangen met hardlopen de meeste schokken op, je lichaam krijgt namelijk bij iedere hardloopstap maar liefst 2,5 keer je lichaamsgewicht te verwerken! Belangrijk is dus dat de schoen past bij jouw lichaam en loopstijl. Daarom is er geen neutraal advies mogelijk voor het beste model! Hoe vind je dan die juiste schoen? Met een voet- en loopanalyse kan worden bepaald welk type schoen het beste bij jou past. Ook via een paar oude sport- of loopschoenen kan het slijtagepatroon inzicht geven in het model dat het beste bij jouw past! En je hardloopschoenen hebben ook een beperkte levensduur, afhankelijk van de schoenleeftijd en ‘kilometerstand’.

Contact

Heb je vragen over een hier bovenstaand thema of wil je graag eens persoonlijk loop-, trainings-, schoenadvies of een analyse? Voor al die vragen of eventuele twijfels, bel Constant Kivits op 030-6870 708 of stel je vraag op vragen@podoxpert.nl Je krijgt op werkdagen binnen 24 uur antwoord!