Zoek

Reuma / reumatische voet

Reuma en voetklachten

Reuma gaat in 80% van de gevallen gepaard met voetklachten. Door ontstekingen in de voetgewrichten verandert (uiteindelijk) ook de vorm van de voet. Dit gaat bijna altijd gepaard met veel pijn. Voor genezing kunnen we helaas niet zorgen, maar door het op tijd ingrijpen van een podotherapeut kunnen reumatische voetklachten worden verminderd en bijkomende pijn worden bestreden. Je kunt hierbij denken aan zool- of vilttherapie voor een betere drukverdeling of ontlasting van pijnlijke plekken, siliconen ortheses, tapen en vakkundig advies over voetverzorging en specifiek schoeisel. Vraag er eens naar bij je huisarts!

Reumafonds introduceert: 'Kies uw reumazorg' (wegwijs in zorgaanbod)

Heeft mijn ziekenhuis een speciaal beweegprogramma voor reumapatienten? Hoe lang is de wachttijd bij de reumatoloog in dat andere ziekenhuis? Voor deze en andere vragen heeft het Reumafonds ‘Kies uw reumazorg’. Kies uw reumazorg maakt mensen met reuma wegwijs in het zorgaanbod.
Mensen met reuma hebben behoefte aan informatie over kwaliteit van de zorg. Sija de Jong, manager Patientenbelangen van het Reumafonds: ‘Dat geldt zowel voor mensen die net weten dat ze reuma hebben als voor patienten die willen weten of een ziekenhuis meewerkt aan wetenschappelijk onderzoek. Uit ‘Kies uw reumazorg’ blijkt dat 87% van de ziekenhuizen deelneemt aan wetenschappelijke studies.’

Door het invullen van postcode en de vorm van reuma kan de bezoeker twee tot drie ziekenhuizen met elkaar vergelijken. ‘Met de informatie van Kies uw reumazorg zijn patienten beter geholpen met het maken van een bewuste keuze voor een ziekenhuis. Zij kunnen hierdoor gerichtere vragen stellen aan hun behandelaar over de te bieden zorg’, aldus De Jong.

Ook voor (huis)artsen

Behalve voor mensen met reuma is Kies uw reumazorg ook een praktische vraagbaak voor (huis)artsen. Zij kunnen in de spreekkamer samen met de patient uitzoeken waar de gewenste reumazorg wordt geboden. De website laat niet alleen de beschikbaarheid en bereikbaarheid van reumatologen en reumaverpleegkundigen zien, maar ook de expertise die een ziekenhuis heeft. Te denken valt aan kennis over het behandelen van sclerodermie, SLE of andere bijzondere vormen van reuma.

Klik hier voor de link naar het Reumafonds