Het behandelen van chronische voetklachten (klachten die langer dan 3 maanden bestaan) vraagt om een andere aanpak dan acute pijn. De podotherapeut streeft ernaar om pijn te verlichten door de originele functie te herstellen en de belastbaarheid op te bouwen via specifieke training. Met een juiste behandeling blijkt het bijna altijd mogelijk om het dagelijks functioneren aanzienlijk te verbeteren. Ook podotherapeutische zolen kunnen hierbij verlichting bieden. Het blijkt echter vaak in de praktijk dat chronische klachten lang niet altijd alleen hiermee opgelost kunnen worden. Aanvullende therapieën zoals loopoefeningen, rekoefeningen, manueel therapie, opbouwen van belastbaarheid en ontspanningstechnieken dragen bij aan klachtvermindering.
Bij pijnklachten gaan we normaliter een ander looppatroon aannemen om de pijn te verlichten. Dit heet ‘antalgisch lopen’. Het vraagt weinig uitleg om te kunnen zien dat dit op langere termijn juist meer problemen gaat geven. Een logisch gevolg daarbij is een afname van activiteiten door bijv. minder te lopen waardoor dan weer de belastbaarheid afneemt. Zo kom je in een vicieuze cirkel en ga je uiteindelijk steeds slechter functioneren.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er bij chronische pijn geen directe relatie bestaat tussen pijn en weefselschade. Dit betekent dat er pijn kan bestaan zonder dat er (nu nog) iets mis is. Bij bijvoorbeeld een te lage weerstand of bij spanningen kan een oude schadelijke prikkel plotseling weer herleven. Verhoogde spierspanning belemmert dan opnieuw een optimaal looppatroon en geeft dan weer toename van pijn. Door middel van ontspanningsoefeningen kun je leren om zelf invloed te hebben op je lichaam.
Het begint met een incidenteel ‘pijntje’ en je merkt tijdens of na het hardlopen dat het steeds vaker terug komt. Maar je hebt geen letsel gehad dat hiervoor een aanleiding zou kunnen zijn! En voor je het bewust bent ga je anders lopen om de pijn te verlichten. Een podotherapeutisch onderzoek, gevolgd door bv. directe behandeling, een gepaste therapie en/of loop- en trainingsadviezen (van een podotherapeut met ‘sportervaring’) kunnen zorgen voor structurele klachtenvermindering! Lees HIER meer over specifieke hardloopklachten.
Er is teveel onduidelijkheid over de aandoening chronische voetklachten en wat mensen ervan denken te weten. Het onderzoek toont aan dat slechts 16% van de respondenten in staat is een juiste omschrijving van de ziekte te geven, terwijl bijna iedereen (98,5%) beweert er al van gehoord te hebben. Driekwart van de Nederlanders (72%) is ervan overtuigd te weten wat de ziekte effectief inhoudt. Enkele misverstanden rond chronische pijn zijn dat patiënten levenslang continu met pijnklachten rondlopen (44% van de respondenten) en dat het om levenslange, periodiek terugkerende pijnklachten gaat (38% van de respondenten). Chronische pijn betreft echter pijnklachten die langer dan drie maanden aanhouden ondanks dat de oorzaak van de pijn verdwenen is.
Pijnklachten
Chronische voetklachten, een ziekte waarbij pijnklachten langer dan drie maanden aanhouden terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is, raakt veel mensen: 18% van de Nederlandse bevolking lijdt aan deze aandoening. De PVVN wil het probleem aankaarten dat huisartsen en patiënten nog te weinig op de hoogte zijn van de ziekte en de bestaande behandelmethoden.
Pijnstillers
Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de respondenten (53%) pijnstillers, onterecht, ziet als de beste therapie voor chronische voetklachten en pijn. In realiteit laten diagnose en de selectie van de juiste behandeling vaak tot zeven jaar op zich wachten. Dat heeft zware gevolgen voor de gezondheid, het sociale leven én de professionele carrière van de patiënt.
De meeste verzekeringen vergoeden, geheel of gedeeltelijk, onze behandelingen en ook eventuele podotherapeutische zolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, e.e.a. afhankelijk van zorgverzekeraar en polis. Heb je klachten? Loop er niet mee door en neem contact met ons op, we helpen je graag! KLIK HIER voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.