Zoek

Standafwijking van tenen

Verkeerde schoenen, breuken, ontstekingen of een afwijkende voetstand en/of looppatroon kunnen een standafwijking van de tenen veroorzaken. Hamertenen kunnen dan een vervelend gevolg zijn. Hamertenen zijn tenen, waarvan de gewrichten gebogen zijn. Hierbij maken we verschil tussen rigide (stijve) en flexibele hamertenen. 

Klachten hamertenen

Een flexibele hamerteen kun je handmatig strekken, waar dit bij een rigide hamerteen niet mogelijk is. Deze laatste, de stijve hamerteen, kan zeer pijnlijk zijn en het loopvermogen ernstig beperken. Bijkomende problemen zijn dan vaak likdoorns, omdat de teen continu tegen de schoen drukt. Deze zijn weliswaar (evt. door een pedicure) relatief gemakkelijk te verwijderen, maar voor een meer structurele oplossing ga je naar de podotherapeut. 

Behandeling hamertenen

Een (flexibele) hamerteen kan behandeld worden door middel van een soepele (silicone) orthese, die ervoor zorgt dat de teen gestrekt wordt. Behandeling van de rigide hamerteen daarentegen is meer gebaseerd op bescherming omdat het strekken vaak onmogelijk is, waarbij in ernstige gevallen zelfs een operatie (in het ziekenhuis) soms noodzakelijk is om pijnverlichting te bieden. Een pijnlijke voorvoet, als gevolg van de podotherapeutisch behandelbare, stijve hamerteen kan dan behandeld worden met een orthese of een druk verminderende podotherapeutische zool.

Behandeling hammerteen