Verkeerde schoenen, breuken, ontstekingen, erfelijkheid of een afwijkende voetstand en/of looppatroon kunnen een standafwijking van de tenen veroorzaken. Hamertenen kunnen dan een vervelend gevolg zijn. Hamertenen zijn tenen, waarvan de gewrichten gebogen zijn. Hierbij maken we verschil tussen rigide (stijve) en flexibele hamertenen.
Een flexibele hamerteen kun je handmatig strekken, waar dit bij een rigide hamerteen niet mogelijk is. Deze laatste, de stijve hamerteen, kan zeer pijnlijk zijn en het loopvermogen ernstig beperken. Bijkomende problemen zijn dan vaak likdoorns, omdat de teen continu tegen de schoen drukt. Deze zijn weliswaar (evt. door een pedicure) relatief gemakkelijk te verwijderen, maar voor een meer structurele oplossing ga je naar de podotherapeut.
Een (flexibele) hamerteen kan behandeld worden door middel van een soepele (silicone) orthese, die ervoor zorgt dat de teen gestrekt wordt. Behandeling van de rigide hamerteen daarentegen is meer gebaseerd op bescherming omdat het strekken vaak onmogelijk is, waarbij in ernstige gevallen zelfs een operatie (in het ziekenhuis) soms noodzakelijk is om pijnverlichting te bieden. Een pijnlijke voorvoet, als gevolg van de podotherapeutisch behandelbare, stijve hamerteen kan dan behandeld worden met een orthese of een druk verminderende podotherapeutische zool.
De meeste verzekeringen vergoeden, geheel of gedeeltelijk, onze behandelingen en ook eventuele podotherapeutische zolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, e.e.a. afhankelijk van zorgverzekeraar en polis. Heb je klachten met een standafwijking of hamerteen? Loop er niet me door en neem contact met ons op, we helpen je graag! KLIK HIER voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.