Zoek

Schoenadvies – een eerste goede stap!

Veel (onnodige) klachten

Geen enkele voet is hetzelfde … laten we daar mee beginnen. Dat verklaart ook direct waarom veel mensen klachten kunnen hebben bij het dragen van een schoen! Welke schoen dan uiteindelijk het beste past bij jouw klachten, is dus afhankelijk van diverse factoren, zoals de vorm van je voet, loopwijze, gewicht, slijtage en de nodige voetruimte. Een gericht onderzoek is daarom zeer belangrijk om je van je problemen af te helpen, te verminderen of om een optimaal schoenadvies te kunnen geven.

Schoenen voor pijnlijke voeten

Zoals gezegd; iedere voet is anders en dat geldt ook voor elke schoen, schoenmerk, schoenmaat en pasvorm. Goede schoenen zijn dus heel belangrijk om comfortabel te (blijven) lopen. Maar naast persoonlijk schoenadvies zijn er ook wel een aantal standaard normen om op de juiste schoen te lopen. En de belangrijkste normen zijn dan weer afhankelijk van jouw voet en eventuele klachten.

Schoeneigenschappen

Zoals gezegd bepaalt je voet waar de belangrijkste eigenschappen van een schoen zitten om je klachten te verhelpen of om erger te voorkomen. Een aantal schoeneigenschappen die sowieso belangrijk zijn om klachten te kunnen beperken zijn bijvoorbeeld;

  • De loopzool – Deze moet stug en stijf zijn en niet makkelijk te buigen.
  • Het buigpunt – Dit mag alleen zitten op de plek waar u afwikkelt met de tenen. Zit het buigpunt verder naar achteren, dan kan dit klachten geven.
  • Teensprong- en box – Als je de schoen van de zijkant bekijkt moet hij vooraan iets omhoog wijzen, dan kan de voet gemakkelijker afgewikkeld worden. En ook de teenruimte voorin mag geen knelling geven.
  • Geen naden of stiksels aan binnenzijde schoen – Om drukplekken/irritatie te voorkomen, belangrijk vooral voor diabetici.
  • Vetersluiting of klittenband – zo kan de schoen passend aan de voet worden vastgemaakt, een instapper heeft hierbij dan ook geen voorkeur.
  • De hielkap (contrefort) – Een versteviging aan de achterzijde van de schoen die de achtervoet ondersteunt en de hiel op zijn plaats houdt. Deze zijn bijvoorbeeld veelal aanwezig in berg-, wandel- en veiligheidsschoenen.
  • Voldoende breedte en lengte – zorg dat de schoen voldoende lengte en breedte heeft,  zodat er geen knelling ontstaat; ook schoenmaat kan hierbij per model of merk verschillen.

Onderzoek en persoonlijk advies

Het mag dus wel duidelijk zijn dat zonder onderzoek naar de aard van je klachten het moeilijk is om een passend schoenadvies te geven om je klachten te verhelpen of te verminderen. En om erachter te komen wat jouw voeten dagelijks nodig hebben, helpt het ook zeker als we de schoenen bekijken waar je dagelijks op loopt. We letten dan op slijtage, ruimte en druk. Dus heb je klachten of vragen;  wacht niet te lang en maak een afspraak …een goede eerste stap!