Search

Beenlengteverschil

Beenlengteverschil? Doe er iets aan!

Rug- nek- en hoofdpijnklachten zijn (onnodig) vaak het gevolg van beenlengteverschil. De basis van deze klachten vinden hun oorsprong dan weer in een bekkenscheefstand. Heupslijtage en chronische klachten kunnen het gevolg zijn. Beenlengteverschil kan diverse oorzaken hebben en kan op verscheidene manieren herkend worden.

Hoe ontstaat beenlengteverschil?

Beenlengteverschil komt bijna bij iedereen voor! Onderzoek heeft uitgewezen dat boven- en onderbenen, zowel links als rechts, niet allemaal op hetzelfde moment dezelfde groei doormaken. Het zou dus wel heel toevallig zijn als onze benen – als we uitgegroeid zijn – op dat moment precies even lang zijn. Maar wanneer krijgen we echte klachten, wat zijn dan de oorzaken?
Aangeboren. De botten verschillen al van lengte, de benen zijn ongelijk van vorm of een onvolgroeid heupgewricht.
Groeistoornis. Door een probleem met de groeischijven of de hypofyse, die belangrijk is bij het afgeven van groeihormonen
Ongelijke vorm van de benen. Bijvoorbeeld O-benen
Botbreuk. Bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval

Gevolgen

Doordat het ene been korter is dan het andere, staat de knie lager en zakken heup en bekken mee. Hierdoor zou logischerwijs ook de schouder mee gaan zakken, maar onbewust trekken we, ter correctie, de schouder juist weer op! Door dit optrekken ontstaat scoliose, een zijwaartse kromming van de wervelkolom (zie foto). Deze lichaamshouding geeft dan een (ver)grote spierspanning – en dus mogelijke pijnklachten – vanaf de rug tot aan de nek, met mogelijk artrose (slijtage), hernia, knieklachten of doorgezakte voeten als gevolg.

Beenlengteverschil herkennen

Vaak geeft beenlengteverschil ons (onbewust) aanleiding om een andere ‘rusthouding’ aan te nemen. Omdat het bekken scheef staat, passen we automatisch onze houding aan door een voet op te trekken of het been schuin neer te zetten en tegelijkertijd een schouder op te trekken. Daarbij geven ook gedragen schoenen veel informatie. Door de slijtageplekken op beide schoenen (te vergelijken) kunnen we veel aflezen over de lichaamshouding.

Onderzoek en behandeling

We beginnen met een onderzoek naar je gehele houding en looppatroon. Er kan namelijk sprake zijn van een ‘Absoluut beenlengteverschil’- een daadwerkelijk verschil in de botlengte van het onder- en/of bovenbeen. Er kan ook sprake zijn van ‘Schijnbaar beenlengteverschil’ – dan zijn de botten even lang, maar ligt het probleem in bv. het bekken of de voetstand. De behandeling kan dus uit diverse therapieën bestaan, van schoenaanpassing, inlegzolen tot doorverwijzing naar een gespecialiseerde therapeut.

Herken je een de genoemde klachten, maak dan een afspraak voor een gericht onderzoek. Klik HIER voor een overzicht van actuele vergoedingen van zorgverzekeraars.